One nigdy nie pękają. Cienkie naleśniki, które znikają z talerza szybciej niż je smażysz

Dodano:
Naleśniki z ricottą i dżemem Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Delikatne i niezwykle cienkie! Te domowe naleśniki zawsze wychodzą idealne. Sprawdź, jak zrobić przepyszne placki, które w mig znikają z talerzy.

Naleśniki to bez wątpienia kwintesencja domowej kuchni. Ich delikatność i uniwersalność sprawiają, że są idealne na śniadanie, obiad, kolację, a nawet na deser. Moja rodzina kocha delikatne i bardzo cienkie placki.

Jak zrobić ciasto na cienkie naleśniki?

Sekretem perfekcyjnych, cienkich naleśników, jest odpowiednia konsystencja ciasta – musi być płynne, ale nie wodniste, bo wówczas placki będą się rozpadały podczas przewracania. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, to nie da się go rozprowadzić po patelni cieniutką warstwą. Składniki ciasta naleśnikowego powinny mieć temperaturę pokojową.

Cieniutkie placki można usmażyć zarówno z klasycznego ciasta na bazie mąki pszennej, mleka i jajek, jak i np. z ciasta z dodatkiem siemienia lnianego (zamiast jajka), ciasta na bazie maślanki, ciasta z mąką pełnoziarnistą. Ważne, żeby wymieszane składniki miały konsystencję słodkiej śmietany. Istotnym krokiem, który wpływa na konsystencję oraz elastyczność placków, jest odstawienie ciasta na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Przed smażeniem trzeba ciasto ponownie wymieszać.

Przepis: Cienkie naleśniki z ricottą i dżemem

Delikatne placki z pysznym nadzieniem smakują o każdej porze dnia.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
178 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 160 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 160 ml mleka
  • 160 ml wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól

Dodatkowo:

  • 300 g sera ricotta
  • mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta naleśnikowegoW wysokim naczyniu umieść jajka, mleko, wodę, olej oraz szczyptę soli. Dodaj przesianą mąkę i miksuj/mieszaj rózgą kuchenną, aż powstanie jednolite ciasto o konsystencji słodkiej śmietany. Odstaw ciasto na 10-15 minut, żeby odpoczęło.
  2. SmażenieRozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  3. NadziewaniePosmaruj placki serem ricotta (możesz dodać cukier/miód i wanilię do smaku) oraz dżemem, a następnie złóż w trójkąty lub zwiń w rulon.

Cienkie naleśniki z ricottą i dżemem podaję na ciepło oraz na zimno.

Z czym podawać cienkie naleśniki?

Ser ricotta i dżem porzeczkowy to jedna z wielu propozycji nadzienia do naleśników. Cieniutkie placki możesz również podawać z m.in.:

  • twarogiem z dodatkiem rodzynek, skórki pomarańczowej, miodu i wanilii,
  • świeżych owoców lub musu owocowego,
  • bitej śmietany i cynamonu,
  • kremu czekoladowo-orzechowego,
  • kremu pistacjowego.

Naleśniki wybornie smakują również z wytrawnymi dodatkami np.:

  • posmarowane zblendowanym razem z podsmażoną cebulą i czosnkiem mięsem z rosołu,
  • pokrojoną w kostkę i podsmażoną razem z papryką, cebulą, czosnkiem i szpinakiem piersią z kurczaka,
  • usmażonymi pieczarkami z dodatkiem oregano, słodkiej papryki i żółtego sera,
  • pokrojonymi w cienkie paseczki grillowanymi warzywami np. papryką, bakłażanem, cukinią oraz porem.

Nadmiar placków możesz wykorzystać jako dodatek do zup – wystarczy pokroić je w cienkie paseczki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...